,,Historycznie i współcześnie z Panem Kleksem” – pierwszy turnus półkolonii letnich za nami.
Było to pięć dni, pełnych wrażeń. Poniedziałek poświęciliśmy na integrację uczestników podczas różnorodnego typu zajęć z opiekunami. Mocnym akcentem tego dnia były warsztaty naukowe z kuchni molekularnej prowadzone w akademii Pana Kleksa, tytułowego bohatera naszego projektu. Z wykorzystaniem ciekłego azotu dzieci stworzyły zdrowe lody bananowe bez cukru, poznały właściwości suchego lodu. Sprawiło im to dużo radości, bowiem eksperymentując i odkrywając nieznane mogły poczuć się ,,naukowcami”.
A że bezpieczeństwo w wakacje to podstawa dlatego też już pierwszego dnia wszystkie drużyny: ,,zielonych”, ,,czerwonych”, ,,niebieskich”, ,,fioletowych” wraz z wychowawcami stworzyli własny regulamin obowiązujący podczas półkolonii. Dzięki ciekawej formie jak i dynamice zajęć prowadzonych w kolejne dni nie mogło być mowy o nudzie. Warsztaty plastyczne, spotkania muzyczne, zajęcia rekreacyjno – sportowe na pływalni ,,Kapry” to przygoda dająca dzieciom dużo satysfakcji oraz radości. Wszyscy czekaliśmy na czwartek, bowiem tego dnia wybraliśmy się na wycieczkę całodzienną do Mazowieckiego Sioła Julianówka, wpisanego na Listę Hitów Turystyki Wiejskiej oraz do Ogólnopolskiej Siei Zagród Edukacyjnych. Wiejski placek z sokiem malinowym, pokaz i wspólne ubijanie masła, wyciskanie sera a później degustacja to atrakcje które zdarzają się nieczęsto. Podzieleni na grupy mieliśmy okazję wziąć udział w bloku sprawności przygotowanym specjalnie dla nas. Było to: wyplatanie kurek i kogucików z siana, wizyta w mini zoo, wio koniku – przejażdżka po lesie zaprzęgiem konnym oraz rozgrywki i rywalizacja sportowa. Pod okiem znakomitych animatorów przeżyliśmy wspaniały dzień.